Včelia farma

Klučár

Včelia farma

Klučár

Pastovanie medu

Pastovanie medu je riadená kryštalizácia medu čoho výsledkom je med krémovej konzistencie.

Pokiaľ by bol med ziskaný zo včelstva ponechaný v pokoji, skôr alebo neskôr by v celom svojom objeme skryštalizoval. Teda jednotlivé jeho častice by sa usporiadali do pravidelnej kryštálovej mriežky. Med je potom v nádobe mnohokrát až nedobytne tvrdý, nemožno natierať a nezostáva, než ho dlabkať lyžičkou alebo nožom, alebo opätovne šetrne ztekutniť.

Pretože je kryštalizácia pre med prirodzená, nemožno ju nijako v neupravenom mede zabrániť. Možno ju však usmerniť takým spôsobom, že sa kryštáliky medu mechanicky roztriešti na menšie, ktoré sa už ďalej nespájajú. Pastovanie teda nie je nič iné, než mechanické premiešavanie medu, ktoré sa v pravidelných intervaloch opakuje do tej doby, kým med nezíska pastovitú podobu.

K pastovaniu sa najčastejšie používa drevený pastovací hranol alebo iné nerezové miešadlo upevnené do vŕtačky alebo väčšieho miešacieho zariadenia.

Pastovaný med je teda čo do hodnoty potraviny úplne rovnocenný medu tekutému aj plne skryštalizovanému. Vďaka miešaniu a tvorbe veľkého množstva miniatúrnych kryštálikov má však svetlú farbu a aj chuťový vnem je ľahko odlišný, pretože jazykom rozoznáme nielen chuť, ale práve aj štruktúru medu.

gallery/plnenie skla pastovanym medom