Všeobecne o mede
Med je sladký zázrak z prírody, ktorý asi pozná každý z nás. Nie každý vie, aké priaznivé účinky môže mať med a iné včelie produkty na ľudský organizmus. Včely nektár kvetov alebo medovicu zbierajú, sekrétami žliaz svojho tela obohacujú, premieňajú, zahusťujú, ukladajú do buniek plástov, zaviečkujú a nechajú dozrieť. Med je teda priamym rastliným a živočíšnym produktom. Bol odpradávna používaný ako prírodné sladidlo a vďaka svojim vlastnostiam je obľúbený aj v ...
Prečo kryštalizuje med ?
Јеdnоduсhо роvеdаné, mеd је vуѕоkо kоnсеntrоvаný rоztоk сukru (ѕасhаrіdоv). Турісkу оbѕаhuје vіас аkо 70% ѕасhаrіdоv а mеnеј аkо 20% vоdу. Је zrејmé, žе v реrсеntuálnоm vујаdrеní рrеvládајú сukrу. То znаmеná, žе vоdа v mеdе оbѕаhuје оvеľа väčšіе mnоžѕtvо сukrоv, nеž ѕа môžе рrіrоdzеnе rоzрuѕtіť. Рrеbуtоk сukrоv rоbí prostredie nеѕtаbіlné. Кеďžе všеtkо v рrírоdе hľаdá rоvnоváhu, vrátаnе mеdu, krуštаlіzáсіа је ...
Pastovanie medu
Pastovanie medu je riadená kryštalizácia medu čoho výsledkom je med krémovej konzistencie. Pokiaľ by bol med získaný zo včelstva ponechaný v pokoji, skôr alebo neskôr by v celom svojom objeme zkryštalizoval. Teda jednotlivé jeho častice by sa usporiadali do pravidelnej kryštálovej mriežky. Med je potom v nádobe mnohokrát až nedobytne tvrdý, nemožno natierať a nezostáva, než ho dlabkať lyžičkou alebo nožom, alebo opätovne šetrne ztekutnit ...
Čo je medovica ?
Medovica je veľmi sladká a lepkavá substancia bohatá na jednoduché cukry, ktorá sa v určitom ročnom období vyskytuje na lísti a ihliči rôznych stromov ako napríklad lipy, javory, buky, smreky, jedle či borovice. Dostatočný výskyt medovice pre medovú znášku je podmienený premnožením hmyzu, ktorý sa živí šťavou z rastlinných pletív a prebytok cukrov z rastlinnej šťavy ...
Čo je propolis ?
Propolis je lepkavá glejovitá substancia hnedo-zeleno-pomarančovej niekedy aj čiernej farby. Včely ho zbierajú z pukov stromov ako topoľ, breza, gaštan, borovica, smrek a pod... . Propolis slúži včelám ako stavebný materiál na utesnenie rôznych škár a napúšťanie úľového prostredia.Je trochu rozšírená veta, že je to prírodné antibiotikum no neviem, či je to ten správny výraz. Skôr by som to definoval tým, že pôsobí antibakteriálne na niektoré druhy baktérií ...
O včelom peli
Denný konzum peľu pôsobí na celkové zlepšenie zdravotného stavu, únava a vyčerpanosť postupne miznú, vracia sa pokoj, pocit uľahčenia a sily, stupňuje sa radosť zo života a chuť do práce. Tento účinok je postupný. To spočíva v tom, že sa organizmus zbavuje jedov. Peľ treba konzumovať zamiešaný do medu, ovocných štiav a podobne ...
O druhoch medu
Z hľadiska pôvodu, medy ako také, poznáme dvojaké. A to med kvetový z nektáru a med medovicový, ktorý včely získavajú od hmyzu, ktorý sa živý šťavou z rastlínných pletív. Tieto výlučky včely zbierajú a premieňajú to na medovicový med. Poznáme aj kombináciu týchto dvoch druhov medu, a to med zmiešaný z kvetov a medovice ...
© 2019 Zydo
© 2019 Včelia farma Klučár Úvod
O nás
O mede a včelách
Naše produkty
Galéria
Certifikáty
Kontakt